Zadania zawodowe:
|
- tworzenie bazy danych do opracowania oferty turystycznej;
- przygotowanie oferty usług turystycznych i zamieszczanie jej na portalach internetowych, w prasie lub radio;
- przygotowanie i sprzedaż imprez i usług turystycznych;
- kierowanie obsługą turystów, udzielanie im pomocy w doborze oferty wypoczynkowej, w wyborze bazy noclegowej na terenach wiejskich;
- organizowanie czasu wolnego dla gości: wycieczki i imprezy turystyczne, taneczne, integracyjne, ogniska, koncerty miejscowych artystów i muzyków, występy karaoke itp.;
- przygotowywanie wyżywienia dla gości wypoczywających w gospodarstwie agroturystycznym lub pensjonacie;
- sporządzanie dokumentacji związanej z organizacją oraz prowadzeniem turystyki wiejskiej;
- stosowanie efektywnych strategii marketingowych związanych z prowadzeniem działalności turystycznej;
- w przypadku prowadzenia własnego gospodarstwa rolno-turystycznego, wykonywanie prac w gospodarstwie agroturystycznym, uprawianie ziemi (orka, zasiewy, zbieranie plonów itp.);
- dobieranie gatunków i odmian roślin oraz ras i typów zwierząt do produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz stosowanie ekologicznych metod produkcji rolniczej w gospodarstwie rolnym;
- pozyskiwanie środków finansowych na prowadzenie działalności turystycznej na terenach wiejskich;
- rozliczanie się z kontrahentami z imprez i świadczonych usług turystycznych;
- rozwijanie własnych kompetencji zawodowych oraz aktualizacja wiedzy z zakresu nowych sposobów organizacji turystyki wiejskiej;
- przestrzeganie zasad etyki zawodowej, ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
|